Copyright Coquere

Copyright Coquere

Suppe med saltkjøtt er god tradisjonsmat

Suppe med saltkjøtt er en klassiker og her har du en variant som smaker utrolig godt. Det er en suppe som metter og varmer på kalde høst og vinterdager. Det fine med suppe er at du kan servere alt i en kjele. Den kan varmes opp dagen der på, og smaker ofte bedre da, fordi smaken har satt seg enda mer. Det tar bare litt tid. Alt handler om å kutte og skjære opp ingrediensene. Så har du dem opp i riktig rekkefølge. Suppe til 4-5 personer.

 

Ingredienser:

Kraft
Ca. 3 liter vann
1 kg salt knoke av svin eller okse
1 kg kjøtt bog eller lignede av svin eller okse
1 gulrot
1 persillerot
2 sjalottløk
Grønn del av en purre
2 laurbærblad
1 ts tørket merian

 

Suppen
2 liter kraft
3 gulrøtter
6 poteter
1 persillerot
¼ kålrot
½ sellerirot
1 purreløk (ikke grønn del)
Salt
Pepper

 

Fremgangsmåte:

Kraft og kjøtt

1.      Start med å skyll knoken i rent vann. Legg den så opp i en passende stor gryte. Skjær opp kjøttet i terninger på maks 2×2 cm og ha de opp i gryten. Fyll nå på med vann slik at du minst har 2 fingerbredder mer vann enn kjøtt – ca. 3 liter vann.

2.      Skrell sjalottløkene og del de i to. Del så alle andre grønnsaker grovt opp. Du trenger ikke skrelle gulrøtter og persilleroten. Ha de opp i vannet.

3.      Kok opp og reduser varmen slik at det bare små koker.  Nå begynner du å fjerne skummet med en slev. Det tar gjenre noe få minutter før det slutter å skumme. Når kraften klarner, reduser temperaturen enda litt til det bare simrer. Dvs. si at du så vidt ser det kommer små bobler opp av vannet. Ha så i laurbærblad og merian.

4.      La kraften og kjøttet stå slik i en 2 timers tid. Sil kraften over i en ny kjele og ha det oppskårede kjøttet over i kjelen du skal lage selve suppen i. Så tar du knoken ut på en skjærebrede og renser ut kjøttet. Del det opp i passende biter og ha det over i suppekjelen.

 

Suppen

5.      Ha 2 liter kraft over i suppekjelen. Smak til hvor salt kraften er, er den lite salt bør du nå ha i litt salt slik at du kjenner en svak saltsmak.

6.      Nå er det bare å skrelle poteter, persillerot, gulrøtter, kålrot og sellerirot. Kutt alt opp i passende store biter. Både kålrot og sellerirot er mer hardkokte. Slik at disse bør du nå kutte i en del mindre biter enn de andre rotgrønnsakene. Ha disse opp i først og kok opp. Når det koker har du i de andre rotgrønnsakene. Kutt så opp purren helt til slutt. Når rotgrønnsakene nesten er ferdig har du i purren.  Bland alt godt og trekk til side. Smak tilslutt til med litt salt og pepper.

 

Serveres: Varm og eventuelt med flatbrød

Allergi: Både gluten og laktosefri. Høyt FODMAP skyldes sjalottløken og den hvite delen av purren. Kutter du ut den, og heller bare bruker grønn del av purren, reduseres innholdet. NB! Persillerot er i skrivende stund ikke testet for FODMAP innehold. Så den er dermed usikker.

Pin It on Pinterest

Share This