Copyright Coquere

Sticky Toffee Pudding – Copyright Coquere

Sticky toffee pudding er over the topp med masse kalorier

 

Sticky Toffee Pudding

Sticky toffee pudding er en virkelig engelsk klassiker. Både i England og USA kaller man denne typen mat comfort food. Det er ingen direkte god oversettelse på comfort food. Det er mat man nyter og som skaper glede. Aldri sunn for her er det sukker, smør og kalorier i massevis. Når jeg var i London sist bestilte jeg sicky toffee pudding, og bestemte meg å lage den hjemme. Pudding vil heller ikke være den helt korrekte oversettelsen i Skandinavia. Vi vil nok mer se på det som en kake – enn pudding. Jeg holder meg likevel til det engelske begrepet pudding gjennom oppskriften.

 

Ingredienser
Puddingen

50 g usaltet smør
3,5 dl mel
3,5 dl finhakkede dadler (170 g)
1 ts natron
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
2,5 dl vanlig sukker (evt. muscovado eller demerara)
2 ts vaniljesukker (ekte)
2 store egg (3 små)
3 dl vann

 

Saus

3 dl muscovadosukker
2 dl kremfløte
50 g usaltet smør
1 ss whisky eller cognac (kan sløyfes)
1 ts vaniljesukker (ekte)

 

Fremgangsmåte:
Puddingen
  1. Fjern evt. steiner fra dadlene og hakk dem opp i små biter. Ha dem over i en kjele med vannet. Kok opp og sett til side. Rør nå inn natron til det har helt løst seg opp. Natron vil føre til at væsken begynner å skumme. Sett til side slik at det kjøler seg helt ned.
  2. Sikt mel, bakepulver og salt over i en bolle.
  3. Ha så romtemperert smør, sukker og vaniljesukker over i en større bolle. Pisk smør og sukker godt sammen. Du vil få en kornete blanding – rør så inn et egg.
  4. Ha i halvparten av melblandingen og halvparten av daddelblanding. Bland dette godt inn.
  5. Han nå i det andre egget, og gjenta prosessen over ved å ha i resten av melblandingen og daddelblandingen.
  6. Nå kan du enten ha røren i 6 porsjonsformer eller en stor form. Tradisjonelt bruker man former som skaper et hull i midten av puddingen, men det er ikke nødvendig. Det er viktig at du smører formen godt med smør og rister litt mel rundt slik at alle deler av formen er dekket med et tynt smør og mel lag. Fyll nå røren over i formen eller formene.

 

Formen: Jeg bruker 25 cm med hull. Det gir ikke så høy pudding, men siden dette er en kraftig dessert synes jeg det er passe. Ønsker du en høyere pudding kan du bruke en mindre form, eller øke oppskriften x 1,5.

 

Stekes: 175 C i 40 – 45 minutter det vil si inntil du får ut en tørr bakepinne. La puddingen kjøle seg ned i formen på rist i ca 30 minutter. Velt så puddingen over på risten. Dette kan gjøres en dag i forveien av servering om ønskelig. Den skal i så fall stå tildekket i romtemperatur.

 

Tips: Ønsker du en både saftigere og blankere pudding – så pensler du den lett med sausen før puddingen blir kald. Sausen har en kraftig smak, ønsker du en mildere saus kan du bruke 50/50 hvitt og brunt sukker.

 

Sausen
  1. Kok opp sukker, fløte og smør. La det småkoke på medium varme, mens du rører konstant i en ca 3-4 minutter.
  2. Trekk nå sausen vekk fra platen og bland inn vaniljesukker og evt. whisky eller cognac. Du kan gjøre ferdig sausen så mye som 4 timer i forveien.
  3. La sausen i så fall stå i romtemperatur, og når du skal servere, varme den forsiktig opp på svak varme

 

Serveres: I enkeltporsjoner til hver person. Hell over den varme karamellsausen. I tillegg har du på pisket krem, vaniljesaus, eller vaniljeis. Synes også den smaker enda bedre når man serverer den litt lummen, men det er en smakssak.

Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. Dette er en pudding som enkelt kan gjøres glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Da det ikke nødvendig å elte. Bakepulver og natronbasert oppskrifter er således ofte enkle å endre til glutenfrie. NB! det er gluten i whisky, så dersom du ønsker å ha i alkohol bør du heller bruke cognac. Gjøres laktosefri ved å benytte laktosefri kremfløte.

Pin It on Pinterest

Share This