Copyright Coquere

Skotske egg – Copyright Coquere

Varme skotske egg med smilende plomme

Skotske egg med frisk salat

Skotske egg har lang tradisjon i England både til lunsj på puben, og til piknik. Faktisk kan man datere retten tilbake til 1738. I utgangspunktet er det hardkokt egg pakket inn i kjøttfarse og fritert. Mest vanlig servert kald. Jeg har en litt annen variant med smilende plomme, fritert i stekepannen. Servert varm med en frisk salat til. Til 4 personer.

 

Ingredienser:

4 små egg
200 g medisterfarse (Ønsker man et sunnere alternativ kan man bytte til bare kjøttdeig)
400 g kjøttdeig (av storfe med minst 14 % fett)
1 ts salt
1/2 ts pepper


Rapsolje


Panering

2 egg
litt mel
strøkavring

Salat

Cherrytomater
Hjertesalat
Revet gulrot
Gul paprika
Slangeagurk

Dressing

litt olivenolje
sitronsaft
sukker
salt
pepper

 

Fremgangsmåte: Skotske egg
  1. Start med å koke eggene i maks 5 minutter. Legg dem så rett over i en bolle eller kjele med kaldt vann. Vent til de er helt avkjølt. Bank eggene lett slik at skallet sprekker. Legg dem tilbake i det kalde vannet. Dette gjør at de blir enda lettere å skrelle. Det er her disse eggene skiller seg fra de mest tradisjonelle. Hardkokte egg er lette å skrelle. Det er derimot ikke egg som er kokt under 5 minutter.
  2. Bland så kjøttdeigen og medisterfarsen godt sammen.
  3. Ha i salt og pepper.
  4. Gjør nå klart i 3 boller som et lite samlebånd for paneringen.
  5. Ha mel i en bolle, pisk sammen egg i bolle to, og i den tredje bollen har du strøkavring.
  6. Ta nå ca 1/4 av farsen, og lage en pannekake i hånden. Legg ett egg i, og omslutt egget med farsen. Form det så godt du kan til en fin og tett ball.
  7. Dypp hvert egg nå i paneringen ved at du starter med mel, så egg, og avslutter med strøkavring.


Fritering eller steking:
Fyll en stekepanne med såpass mye rapsolje, eller annen nøytral olje, at den vil dekke opp til 1/2 parten av egget når du legger det i. Varm opp til det freser når du legger i en brødbit, eller det bobler rundt ei tresleiv. Ha i eggene, og snu dem hele tiden rundt i oljen.

Stekes/friteres: I ca. 15 minutter til de er gyllen brune, og gjennomstekt.

Salat og dressing
Kutt opp alle ingrediensene. Bland sammen olivenolje, salt, pepper, sukker og sitronsaft.

 

Skotske egg serveres: Dander salaten pent. Drisle over dressingen. Legg på et varmt skotsk egg til hver tallerken, og kutt det i to slik at plommen renner utover. 

Allergi: Laktosefri, og om du bruker glutenfri strøkavring blir retten helt glutenfri. Det er FODMAP i vanlig størkavring. Benytter du glutenfri variant får det lavt FODMAP innehold.


Les mer om opprinnelsen til denne typiske pub retten (engelsk tekst):  Scotch egg

Pin It on Pinterest

Share This