Smør
Sandefjordsmør er en klassisk smørsaus

Sandefjordsmør

I følge historien skal sandefjordsmør ha sin opprinnelse med Otto Fredrik Borchgrevink, hotelldirektør for Park hotell i Sandefjord fra 1959. Han hadde blitt inspirert under studietiden i Frankrike av de kjente franske smørsausene. Han forenklet de ved å fjerne noen ingredienser, og dermed ble sandefjordsmøret til. Passer nydelig til fisk, og kan fint erstatte både bearnaisesaus og hollandaisesausen.

 

Ingredienser:

1 dl kremfløte
200 g smør
ca 4 ss hakket kruspersille
Saft fra 1 stk sitron (evt. essens)
Salt/pepper

 

Fremgangsmåte:
  1. Kok opp fløte og la den koke en 4-5 min slik at den koker litt inn. Bruk tykkbunnet kjele!
  2. Dra så kjelen av platen og skjær opp smøret i terninger.
  3. Pisk så inn litt etter litt smørterninger.
  4. Smak til med; sitronsaft (saft av en hel sitron kan bli noe for syrlig), salt og pepper.
  5. Ha til slutt i den hakkede kruspersillen. Kan varmes opp igjen, men må ikke koke, da den kan skille seg.

 

Serveres: , Til Fisk, kylling og andre retter hvor man kunne brukt bearnaise 


Allergi:
 Glutenfri, og gjøres lett laktosefri ved å bruke laktosefri kremfløte. Høyt FODMAP grunnet laktosen, men gjøres da enkelt til lavt FODMAP ved å lages laktosefri.