Copyright Coquere

Copyright Coquere

Piroger er russiske bakeverk som smaker nydelig

engelsk-flagg

 

Piroger

Piroger er russiske bakverk som ligner veldig på spanske Empanadas og engelske Cornish pasty. Forskjellen er at piroger er gjærdeigbasert og således enklere å håndtere. Samtidig gjør gjærdeigen dem mye lettere, enn de butterdeigbaserte andre typene. Piroger egner seg like ypperlig som smårett, middag og til lunsj. Her har du et forslag til fyll med mye smak, og som passer godt til piroger. Det er litt tidkrevende å lage piroger, men til gjengjeld passer de perfekt til å fryses ned. Her har jeg laget piroger med 14 cm diameter noe som gir 8 piroger med denne oppskriften. Du vil få litt fyll til overs, men den kan også fryses ned å brukes f.eks. til pasta.

 

Ingredienser:

Deig
170 g Tipo O mel
170 g Siktet speltmel
160 g Sammalt speltmel
7 g Tørrgjær ½ pakke
3 dl vann (lunkent maks 37 grader)
2 ss olivenolje
1 ts salt

 

1 egg til pensling

 

Fyll
400 g kjøttdeig
1 stor løk eller 2 små
2 fedd hvitløk
1 selleristang (m.a.o. en gren)
½ gulrot
1 potet
1 ½ ts salt
1 ts nykvernet/nystøtt pepper
2 ts sukker
2 ss tomatpure
1 ss ketchup
2 dl rødvin
1 dl oksekraft eller buljong

50 g mais (dvs. ½ liten boks)
Litt reven god ost

 

Fremgangsmåte:
Fyllet
  1. Start med fyllet fordi det tar lengst tid. Rens løken og hvitløk. Kutt de fint opp, eller kjør de raskt i en foodprosessor.
  2. Skrell og kutt poteten og gulroten i veldig små terninger.
  3. I en stekepanne med litt olje freser du løken til den blir blank, ca. 3-4 minutters tid. Ha løken over i en passende kjele.
  4. Brun nå kjøttdeigen i samme stekepanne. Det kan lønne seg å brune i to omganger slik at kjøttdeigen ikke koker. Ha så denne over i kjelen.
  5. Nå har du resten av ingrediensene over i kjelen, med unntak av maisen. Rør godt om og kok opp.
  6. La det hele små koke til all væsken så og si har kokt inn. Det tar ca. 60-90 minutter.
  7. Ta så kjelen av varmen, og bland inn maisen. La den stå og kjøle seg ned.

 

Deigen
  1. Mens fyllet står og småkoker starter du på deigen. Ha alle de tørre ingrediensene over i en kjøkkenmaskin.
  2. Pass på å ha gjær og salt i hver sin ende av melet.
  3. Ha i olivenolje og lunket vann. Kjør maskin med eltekrok i 10 minutter.
  4. Dekk så til bollen med klebeplast og sett den et sted som er tørt og lunt. La den heve i 45-60 minutter.
  5. Ta så deigen ut på en på et bord med litt mel på. Elt den lett med hendene til du får en passe fin deig. Den skal være myk og elastisk.
  6. Kjevl den nå ut til du har en deig som er ca. 0,5 cm tykk. Bruk en bolle eller skål som mal og skjær ut sirkler. Det er vanskelig å kjevle ut all deigen, slik at du får brukt opp deigen på første forsøk. Du får derfor mye deig til overs, og denne kjevler du ut på nytt og lager nye sirkler. Dette fortsetter du med til du ikke her mer deig igjen.  Ved 14 cm mal får du 8 piroger.

 

Montering
  1. Visp sammen egget sammen med litt vann. Pensle så halve ytterkanten av hver pirog. Dette fungerer litt som lim når du bretter sammen.
  2. Legg på ca. 1 ss med fyll på hver pirog. Pass på at du legger den slik at pirogen kan foldes sammen.
  3. Ha på litt revet ost.
  4. Brett nå pirogen sammen, pass på at det ikke kommer fyll helt ut til ytterkanten.
  5. Press kanten først med fingrene, og så med en gaffel. Gjenta prosessen med hver pirog.
  6. Pensle alle pirogene med eggeblandingen.
  7. Det kan være en fordel å bruke en liten kniv å lage et lite snitt på toppen av pirogen. Det gjør at de holder formen bedre under steking ved å slippe ut damp.

 

Copyright Coquere

Copyright Coquere

Ferdig montert, penslet og klar for steking

 

Stekes: I forvarmet ovn på 220 C i 13-15 minutter. Ta de ut og la pirogene hvile på en rist slik at de kjøler seg ned i en 10 minutters tid. Du kan spise de med en gang, eller vente til de er helt kalde og fryse de ned.

 

Serveres: Varme uten noe tilbehør, men det kan passe med en liten salat til om du ønsker det.

Allergi: Ikke glutenfri. Laktosefri. Høyt FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This