Copyright Coquere

Copyright Coquere

Makaronigrateng er rask og billig hverdagsmiddag

engelsk-flagg

 

Makaronigrateng franskinspirert

Franskinspirert makaronigrateng er en enkel og forholdsvis rask hverdagsmiddag. I tillegg en rimelig middag som passer på budsjett, eller om du bare ønsker å spare litt på pengene, men ikke på smak. Her har du nemlig med få ekstra ingredienser tilført masser av smak. Dette er en franskinspirert grateng, og således med mye mer og kraftigere smak, enn vanlig makaronigrateng. Her til 4 personer.

 

Ingredienser:

300 g makaroni

200 g bacon
100 g ost (Gruyère, comte, cheddar e.l. annen ost med smak.)
2 fedd hvitløk
1/2 sjalottløk
5 dl melk
2 eggeplomme
1 ss dijonsennep (Maille au Miel med honning)
2 ts worcestershiresaus
2-3 ss mel
2-3 ss smør
Pepper
Evt. salt
Litt revet muskat

Strøbrød
Litt ost til gratinering


Fremgangsmåte:
  1. Kok makaronien i salt vann, men ikke så lenge som anvist på pakken. De skal ha igjen litt tyggemotstand.
  2. Kutt baconet i 2 og stek dette i en stekepanne til det er sprøtt.
  3. Fres så løken i stekefettet til det blir blankt og litt gjennomsiktig.
  4. Smelt smør i en kjele, ha i mel og visp til en jevning. Spe nå med melken, og lage en saus på samme måte som du lager hvitsaus eller bechamelsaus. La sausen småkoke i en 2-3 minutter slik at råmel smaken forsvinner.
  5. Tilsett osten og rør til du får en jevn og glatt saus. Tilsett nå salt, pepper, muskatnøtt, sennepen og worcestershiresausen. NB! vær forsiktig med salt, både bacon og osten er ganske salt.
  6. Ha nå i løken, og la det trekke 1-2 minutter.
  7. Trekk så sausen til siden, og pisk inn eggeplommene. Hell sausen over makaronien.
  8. Ha det sprøstekte baconet i en ildfast form og hell nå over makaroniblandingen. Rør lett slik at du får bacon litt blandet inn.
  9. Strø over brødraspen og ha over litt ost.


Gratineres:
 I ovnen til du får en litt sprø og gyllen overflate.


Serveres:
 Umiddelbart. Med godt brød eller litt salat til om man ønsker det.

Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. Gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk. Osten er godt modnet, slik at de aller fleste med laktoseintoleranse tåler dette. Gjøres glutenfri ved å kjøpe glutenfri makaroni, og bruke glutenfritt mel. Høyt FODMAP – reduseres til lavt innehold på samme måte som over med gluten- og laktosefri variant. Selv om man ikke behøver å benytte glutenfritt mel, men kan benytte spelt til sausen.

 

Se oppskriften – Makaroni med  ost og skinke, som har en mye mildere smak: Makaroni med ost og skinke

Pin It on Pinterest

Share This