Copyright Coquere

Copyright Coquere

Løkpai her med grov og sunn paibunn

Løkpai med tomat og ost er en fransk klassiker. Her har du masse smak og en helt vegetarisk rett. Dersom du bruker en litt grovere paideig, så får du en veldig sunn og mettende pai. Jeg gikk for en liten stund siden tilfeldig inn på en hyggelig kafe i Malmö som heter Satori, og uten at jeg viste det var det en ren vegetarkafe. Her spiste jeg noe av den beste paien jeg har smakt på lenge. Nettopp løkpai med tomater. Den kan derfor anbefales både til kjøttelskere, og for de som sverger til vegetarkost.  Oppskriften til en paiform på 25-26 cm.

 

Ingredienser:

Butterdeig – gjerne litt grov. 1,5 x porsjon.  Se egen oppskrift: Butterdeig

2 gule løk
2 rødløk
2 fedd hvitløk
5 tomater
1 dl creme fraiche
2 dl melk
4 egg
1 ts salt (nykvernet)
1 ts pepper (nykvernet)
1 ts kjørvel (kan sløyfes eller byttes med andre urter)
1 krm muskat
2 dl ost med smak (Jarlsberg, Gruyère eller lignende)

 

Fremgangsmåte:

1.      Start med å lage butterdeigen.

2.      Når butterdeigen har stått kjølig en ca. 30 minutter. Kjevler du den ut og trykker den ut i paiformen. La paiformen stå i 30 – 40 minutter i fryseren før du steker. Dekk til kanten med aluminiumsfolie.

3.      Stek: Paiskallet i 15 minutter i forvarmet ovn på 225 C til det er lett gyllent

4.      Skjær så alle typene løk i fine skriver. Surr løken lett i en stekepanne med smør til den blir blank og myk. Sett til side å la den avkjøles.

5.      Skjær opp tomatene i fine skiver

6.      Visp sammen egg, melk og creme fraiche. Ha i krydderiene.

7.      Start nå med å legge løken jevnt utover i paiskallet. Dryss over ca. 1 dl med ost. Legg på jevnt med tomater. Hell nå over eggeblandingen.

8.      Dryss til slutt resten av osten på toppen.

9.      Stek: Paien på nederste rille på 180 C til fyllet er fast, og ikke henger på en bakepinne. Ca. 25 – 30 minutter

 

Tips: Ønsker du en finere konsistens så kan du hakke løken istedenfor å skjære den i skriver.

 

Serveres: Varm eller lummen. Gjerne med en god salat til.

 

Allergi: Ikke glutenfri om du ikke benytter deg av glutenfritt mel i paideigen. Ikke laktosefri. Gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk og creme fraiche. Modnet ost inneholder så lite laktose at det går som regle veldig fint.

Høyt FODMAP. Dette skyldes løken. Så derfor ikke mulig å lage akkurat denne retten med lavt innhold. Du kan bytte ut løk med den grønne del av purren og forvell den lett. I tillegg må du enten lage paideigen glutenfri, eller med speltmel.

Pin It on Pinterest

Share This