Krokankake – Copyright Coquere

Krokankake overdådig konfektkake

Krokankake

Krokankake en kake som sikkert bringer fram minner for mange. Både min mor og mormor bakte denne kaken, og særlig min mor lagde den til forskjellige selskaper. Krokankake er en mektig, kraftig og saftig kake. Det er en overdådig konfektkake som er dekorativ, samtidig smaker den helt fabelaktig. Krokankake er en tidkrevende kake å bake, med mange elementer. Særlig om du lager alt fra bunn selv. Du kan selvfølgelig jukse litt ved blant annet å kjøpe ferdig krokan og vaniljekrem. Middels komplisert kake å bake.

 

Ingredienser:

Sukkerbrød
6 egg
1,5 dl sukker
2,5 dl speltmel fint, eller potetmel for glutenfri variant
1 ½ ts bakepulver

 

Smørkrem
250 g smør
125 g sukker

 

Vaniljekrem
5 dl helmelk
3 ts ekte vaniljesukker evt en vaniljestang
1 dl sukker
4 ss maisenna
6 eggeplomme

 

Krokan
50 g smør
300 g sukker
150 g mandler
Dynking
2-3 dl melk
2-3 ss ferdig karamellsaus

 

Fremgangsmåte:
Sukkerbrødet
  1. Start med å piske egg og sukker til en fast og luftig eggedosis.
  2. Sikt så inn de tørre ingrediensene og folde de forsiktig inn, slik at du ikke mister luften i røren. Mange synes det er vanskelig å lage sukkerbrød, men hele hemmeligheten ligger i at man pisker eggedosisen lenge nok slik at den blir fast å luftig, samtidig som man sikter inn de tørre ingrediensene uten å slå ut luften av eggedosisen.
  3. Hell halvparten av den ferdig deigen over i to godt smurt former på 23 cm, og sett inn i stekeovnen med en gang. Alternativ kan du benytte en form alene på 24 cm.

 

Stekes: Nederste rille på 160 ˚C i ca. 35 min. Kaken er ferdig når du stikker i den med en stekepinne og det ikke henger noe på pinnen.

 

Smørkrem
  1. Romtemperer smøret.
  2. Rør eller pisk smør og sukker sammen til det blir luftig og får en lys farge.
  3. Sett til side.

 

Vaniljekrem
  1. Pisk eggeplommene sammen med maisenna.
  2. Ha litt av melken i eggeblandingen.
  3. Ha så resten av melken i en kjele sammen med sukker og vaniljesukker. (Bruker du vaniljestang: splitter du den i 2 og skraper og har i frøene, og ha i stangen. Ta ut stangen før du har i eggeplommene.)
  4. Sett kjelen på middels varme og rør hele tiden. Når sukkeret har løst seg opp, vent til du akkurat når kokepunktet.
  5. Trekk kjelen av platen.
  6. Ha i de piskede eggeplommene. Pisk jevnt hele tiden.
  7. Fører tilførselen av eggeplommen til at blandingen kjøler for mye, sett kjelen på platen igjen – varm videre opp mens du rører til det tykner helt. NB! Må ikke koke for da skiller den seg. For å være ekstra påpasselig kan du bruke et digitalt termometer og sett det på 82 ˚C.

 

  • Når vaniljekremen har tyknet – sett kjelen i kaldt vann og rør hele tiden inntil krem er passe kald. Da unngår du snerk. Alternativt kan du legge over klebeplast. Den legger du rett på vaniljekremen. Avkjøl til romtemperatur.

 

Bland smørkremen og vaniljekremen

  • Begge kremene må ha romtemperatur før de blandes, hvis ikke vil kremen skille seg.

 

Krokan
  1. Fin hakk mandlene eller kjør dem i en foodprosessor.
  2. Ha sukker og smør i en tykkbunnet kjele. På medium varme smelter du sukkeret til det karamelliserer seg. Pass på at karamellen ikke brenner seg for da blir den bitter.
  3. Ha så i mandlene og rør godt.
  4. Tøm krokanen utover på bakepapir. La det avkjøle seg helt.
  5. Del den så opp i mindre biter og kjør det i en foodprosessor til du får en fin krokan.

 

  • Del sukkerbrødene i 2, eller evt 3 om du har benyttet kun en 24 cm form.

 

Montering
  1. Varm melken i mikroen og ha i karamellsausen. Rør det godt sammen til alt et blandet.
  2. Start med et lag sukkerbrød.
  3. Bruk en spiseskje og dynk godt utover.
  4. Smør godt med krem på.
  5. Dryss over et tynt lag med krokan. Fortsett med det til du har montert alle lagene.
  6. Smør så krem rundt hele kaken.
  7. Strø på krokan oppe på, og rundt på siden. Det kan vær litt vanskelig på siden, men bruk hendene.

 

  • Sett kaken kjøling noen timer.

 

Serveres: Med god kaffe

 

Allergi: Gluten og laktose. Sukkerbrød er en av de enkleste kakene å bake glutenfri. Bytt ut vanlig mel med potetmel for en glutenfri variant. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri melk, evt også laktosefritt smør. Høyt FODMAP skyldes laktosen. Du får dermed et lavt FODMAP innehold på samme måte som beskrevet foran ved å lage kaken laktosefri.


Hva er krokan: Krokan

Pin It on Pinterest

Share This