Copyright Coquere

Fiskegrateng enkel og god middag

Fiskegrateng

 

God gammeldags og tradisjonell fiskegrateng smaker godt. Det er en forholdsvis rask middag og lage. Samtidig en fin måte å spise fisk på.  Her lager jeg den helt tradisjonelt, men med mye fisk. Fiskegrateng er en fin måte å lage billigmiddag på også. Du kan lage med mindre fisk og mer makaroni. Du kan også variere fiskeslagene. Det går fint med billig hvitfisk som sei. Samtidig kan man både bruke dyrere fisk og andre fiskeslag enn hvit. Du kan også tilsette litt andre krydder om du ønsker. Noe som setter en fin smak er f.eks. zest av appelsin eller sitron. M.a.o. fiskegrateng har en rekke variasjonsmuligheter. Her får du den så tradisjonell som det går, så kan du selv eksperimentere om du vil. Her middag til 3-4 personer.

 

Ingredienser:

600 g hvit fisk (torsk er tradisjonelt mest brukt, men sei, steinbit m.m. går fint)
1 dl makaroni (ca. 100 g)

 

Sausen
75 g smør
4 ss speltmel/hvetemel eller glutenfritt mel
4 dl helmelk eller lettmelk (laktosefri om nødvendig)
1 ts salt
½ ts muskat (ny revet eller ferdig malt)
Nype nykvernet pepper
3 egg
1 eggeplomme
75 g med hvitost (gjerne en med litt moden med mer smak om du ønsker)

 

Gratinering
1 dl strøkavring
Revet ost

 

Fremgangsmåte:
  1. Start med å trekke fisken.
  2. Sil den av og sett fisken til side mens du lager sausen.
  3. Kok så makaronien som anvist på pakken.
  4. Sil av og sett også den til siden.

 

Sausen

  1. Sausen lages som en vanlig hvit saus eller bechamelsaus.
  2. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, rør inn melet til du får det klumpefritt og spe med melken mens du hele tiden visper forsiktig slik at den blir helt klumpefri.
  3. Ha nå i alle krydderiene.
  4. Kok opp å la den småkoke en 2-3 minutter.
  5. Trekk til side, og visp i et og et egg, avslutt med eggeplommen.
  6. Ha så i osten og rør om til den er smeltet og du har fått en jevn og glatt saus.

 

Montering

  1. Smør en passende ildfast form.
  2. Del opp fisken i mindre biter og fordel den rundt i formen.
  3. Gjør det samme med makaronien.
  4. Hell nå over ostesausen. Bruk et par skjeer e.l. og rør forsiktig rundt slik at sausen blir godt blandet.
  5. Alternativt bland fisk og makaroni i sausen – rør om. Jeg synes fisken da blir delt opp i for små biter, men det blir enn smakssak.
  6. Rist eller dunk formen et par ganger slik at alt fordeler seg litt mer jevnt.
  7. Dryss over strøkavring og ost.

 

Stekes: 200 °C i forvarmet ovn på midterste rille. Ca 30 minutter til gratengen er fast og blir litt gyllen på toppen.

Serveres: Tradisjonelt med revne gulrøtter, poteter og smeltet smør.

 

Allergi: Gluten og laktose. Fiskegrateng gjøres enkelt både gluten og laktosefri ved å benytte glutenfritt mel, strøkavring og laktosefri melk. Høyt FODMAP skyldes evt. hvetemel og laktose. Benytt speltmel og laktosefri melk, basert på vanlig kumelk.