Copyright Coquere

Copyright Coquere

Dampede blåskjell her med gressløk

Dampede blåskjell er like enkelt å lage, som de er gode. Blåskjell er i tillegg veldig sunt. Det finnes en mengde oppskrifter på dampede blåskjell de fleste oppskriftene er ganske like. Sørg for å ha ferske friske skjell, og kast de som ikke åpner seg når retten er ferdig. Blåskjell inneholder mange gode vitaminer og mineraler. I tillegg er det forholdsvis magre. 100 gram netto blåskjell gir kun 54 kcal og inneholder 1,4 gram sunt fett.  En rask rett for 2, eller som forrett til 4-5.

 

Ingredienser:

1 kg friske blåskjell
1 dl hvitvin (halvtørr eller tørr) 
2 dl matfløte
1 stk sjalottløk finhakket
1 gulrot
1/4 Hvitløk (kinesisk) eller 2-3 fedd vanlig (kan sløyfes)
Olivenolje
2-3 ss Frisk kruspersille eller gressløk (hakket)

 

Fremgangsmåte: 

  1. Skyll og vask skjellene. Skrubb dem godt, om du ikke har kjøpt ferdig skrubbet og vasket. Kast de skjellene som ikke lukker seg. 
  2. Hakk sjalottløk og hvitløk. Skrell gulroten, og skjær den i fin biter.
  3. Ha litt olivenolje i en kjele med lokk, og fres løken og gulrøtter.
  4. Tilsett blåskjellene og hell på hvitvinen. Legg på lokket og la det dampe i 5-7 minutter til skjellene åpner seg.
  5. Ta så ut skjellene, og la kraften være igjen. De skjellene som ikke åpner seg må kastes!
  6. Ha i fløten sammen med den andre kraften. Gi det hele et oppkok, og legg så blåskjellene tilbake i kjelen.
  7. Dryss over kruspersillen eller gressløk og vend alt rundt i sausen. 

Tips: Ønsker en mer ren smak, så bytter du ut fløten men 1 dl hvitvin. Da holder du igjen 1 dl hvitvin, som du tar i på samme måte som med fløten. Da får du ikke kremede blåskjell, men mer sjøsmak. 

Serveres: Dryss over litt kruspersille eller gressløk på hver porsjon. Server så umiddelbart med godt brød. 

Allergi: Glutenfri. Bruker du laktosefri fløte blir retten også laktosefri. Evt. brødet som tilbehør må bakes glutenfritt. Høyt FODMAP. Du kan redusere en del ved å lage retten laktosefri, men det er mye FODMAP i begge typene løk. Du må i så fall utelate disse. Da mister retten mye smak, men vil fortsatt være en god rett etter min mening.

Pin It on Pinterest

Share This