Copyright Coquere

Bestemors kake her som eplekake og med fyll alternativ tre

Bestemors kake

Bestemors kake er nettopp min bestemors kake. Den har vært i familien i årevis. Det er egentlig grunnoppskriften til to kaker. En eplekake variant, og en fyrstekake variant – sistnevnte da med mandelfyll. Du får oppskriftene på begge her. Deigen har en litt mørdeig konsistens, og det er nok det som gjør kaken så god. Veldig enkel å bake, og en garantert suksess. En liten anekdote; er da min mor delte oppskriften med noen i en bakerfamilie i området. De startet like etterpå å selge en fyrstekake som var mistenkelig lik min bestemors. Selv om de hardnakket nektet å innrømme det var hennes oppskrift. Det er som alle vet ikke royalties på oppskrifter, og fult lov å bruke, låne og gjøre dem til sine egne så mye man ønsker.

 

Ingredienser:

Deig
250 g smør
190 g sukker
3 eggeplommer
3 ss fløte
375 g hvetemel
3 ts bakepulver

 

Fyll alternativ 1:
4-5 epler (faste litt syrlige f.eks. Granny Smith)
1-2 ss sukker
1-2 ts kanel

 

Fyll alternativ 2:
300 g mandler
250 g melis
1/2 vaniljesukker (ekte vanilje)
1/2 ts bakepulver
5 eggehviter

 

Fyll alternativ 3:
Bruk fyll alternativ 2 legg til:
50 gr sultanas eller rosiner
1 dl Calvados
50 g hakkede mandler
Smuldredeig blanding: Se egen oppskrift. Det holder med halvparten: Smuldredeig

0,5-1 dl toffeesaus: Se egen oppskrift. Toffesaus

 

Fremgangsmåte:

  1. Start med deigen: Pass på at alle ingrediensene er romtempererte.
  2. Rør smør og sukker hvitt. Bland så i en og en eggeplomme ad gangen.
  3. Rør så inn de tørre ingrediensene, og tilsett til slutt fløten.
  4. Pakk deigen inn i klebeplast e.l. på samme måte som ved butterdeig, og sett den kaldt i kjøleskapet en 30 minutters tid.

 

Hold av 1/3 av deigen som brukes til pyntegitter oppe på kaken. Trykk så resten av deigen ut i en 24 cm smurt springform. Trykk den også opp langs kanten 2-3 cm.

 

Fyll alternativ 1:
  1. Skal du lage eplekake så skreller du nå eplene.
  2. Del dem i små båter, og trykk eplebåtene lett ned i deigen i et pent mønster.
  3. Stør over sukker og kanel.

 

Fyll alternativ 2:
  1. Mal mandlene, og stivpisk eggehvitene.
  2. Bland mandler, melis, bakepulver og vaniljesukker sammen, og vende det hele pent inn i eggehviten.
  3. Ha hele massen over i kakeformen.

 

Fyll alternativ 3:
  1. Legg sultanarosinene i Calvados slik at de marineres 1-2 timer.
  2. Hakk mandler.
  3. Lag smuldredeig blandingen slik som beskrevet i oppskriften over.
  4. Følg nå instruksen som i fyll alternativ 1, men utelat sukker og vent med kanel til slutt.
  5. Dryss over de hakkede mandlene.
  6. Hell av Calvadosen og strø over sultanarosinene.
  7. Hell jevnt over med toffeesaus.
  8. Dryss over kanel.
  9. Bruk en 3-4 spiseskjeer av smuldredeigen og dryss den jevnt over.
  10. Da dropper du selvfølgelig pyntegitter som har blitt byttet ut med smuldredeigen. Ved alternativ uten pyntegitter klare du deg fint med 2/3 deig.

 

Kjevle ut resten av deigen, og skjær passe lengder til å lage gitter av, evt. kan du rulle ut forskjellige lengder også, noe jeg synes er enklere. Pensle gitteret med pisket egg om du ønsker.

Stekes: Midt i ovnen på 180 C i ca 45 min.

 

Serveres: Lummen med pisket krem, vaniljesaus eller vaniljeis.

Allergi: Ikke glutenfri. Denne kaken har jeg ikke forsøkt å lage med glutenfritt mel, men det burde gå greit. Helt laktosefri. Det er mange som har nøtteallergi, og som da også ikke tåler mandler. Høyt FODMAP – du kan redusere inneholdet av FODMAP ved å bruke speltmel eller glutenfritt mel. Det er uansett høyt FODMAP både i mandler og epler så en del FODMAP vil kaken uansett  få.

Energi innhold: Eplekake – Hele kaken 17554 kj/4194 kcal. Pr stk 14 stk: 1254 kj/299 kcal. Fyrstekake – Hele kaken 28936 kj/6916 kcal. Pr. stk 14 stk: 2067 kj/494 kcal

 

Krediteres: Min bestemor Else Solvang (r.i.p)