Copyright Coquere

Arabisk kyllinggryte – Copyright Coquere

Arabisk kyllinggryte er litt annerledes men en smakfull og god gryte

 

Arabisk kyllinggryte

Arabisk kyllinggryte har en blanding av krydre som gir litt andre smaker enn det som er vanlig for skandinaviske ganer. Dersom du har vært på reise i arabiske land, så regner jeg med du er som meg – at noe av det spennende er alle de annerledes smakene og krydderne. Sist jeg var f.eks. i Istanbul passet jeg på å rusle rundt i krydderbasarene og kjøpe med meg forskjellige krydder. Det er likevel enkelt å lage ekte arabiske retter i Skandinavia. De meste av krydder, og tilsetninger får du tak i – Særlig om du går innom en innvandrerbutikk. Får du ikke tak i alt, finnes det ofte alternativer – som gir nesten samme smak. Her har du en Arabisk kyllinggryte med mye smak, og ikke er den komplisert heller. En skikkelig slow food rett. Til 4 personer.

 

Ingredienser:

4 gulrøtter
2 løk
Stor kylling (ca 1,4 kg delt opp 8 stykker), eller 12 kyllingklubber
1 dl rosiner
ca. 1 1/2 dl tørkede aprikoser (ikke de du finner i vanlig butikk, som er gule og fine pga svoveldioksid, men så og si uten smak)
1/2 liter kyllingkraft (evt. hønse eller kyllingbuljong)
3 ss tomatpurè
2 ss mel (maizena gir en blankere saus)
2 ss sitronsaft – ca saft av 1/2 sitron (evt. essens)
2 ss fedd hvitløk
1 1/2 ts spisskummen
1 1/2 ts malt ingefær (evt fersk revet 2 ss)
1 1/2 ts malt kanel
1/2 ts ny malt pepper
1 krm cayennepepper
1-2 ts sukker
2 ts salt

 

Garnityr
Pinjekjerner (kan sløyfes)
Fersk koriander eller persille (kan sløyfes)

Salat
3 Tomater
1/2 Agurk
1 ss Frisk mynte
Litt sitronsaft
Salt/pepper
Litt god olivenolje

 

Arabisk kyllinggryte fremgangsmåte:
  1. Skjær løk og gulrøtter i fine skiver. Ha alt i en stor gryte med lokk som tåler stekeovn.
  2. Fjern skinnet fra kyllingen, og del den opp om du bruker en hel kylling.
  3. Brunes litt i en stekepanne om du ønsker det. Ha de så over i gryten.
  4. Ha kyllingen, rosiner, og grovkutt aprikosene i gryten. Ha i ca 2 ts salt.

 

I en egen bolle har du i kyllingkraften

  1. Visp inn tomatpureen, melet, sitronsaften, knust eller finhakket hvitløk, og alle krydrene.
  2. Hell blandingen over i gryten. Kok opp, og sett gryten i ovn på 120 C i en 5- 6 timer. Ønsker du raskere koketid setter du ovn på 160 C i en ca 2 – 3 timer. Tiden er viktig for å utvikle alle de gode smaken – så ikke vær fristet til å kutte enda mer på tiden, da ved å øke varmen enda mer.

 

Salat

  1. Del tomaten i båter, og fjerne kjernen.
  2. Gjør det samme med agurken, bruk en teskje til å skrape ut kjernene. Dette for at du ikke skal få så bløt salat, men om du ønsker det så er det ikke nødvendig.
  3. Del så tomater og agurk i terninger.
  4. Finhakk litt frisk mynte, skvis over litt sitron, salte, pepre, og ha i litt olje. Bland godt og la det stå kaldt til du skal servere.

 

Arabisk kyllinggryte serveres: Dryss over litt ristede pinjekjerner og grovhakket koriander. Servers med couscous eller ris. I tillegg til salat. 

Allergi: Laktosefri. Bruker du maizena som foreslått i oppskriften, og heller servere med ris får du en glutenfri rett. Høyt FODMAP.

 


Litt om kryddere, som brukes i arabisk kyllinggryte, kan være lurt å lese seg opp på.

Særlig spisskummen: Spisskummen

Kajennepepper eller cayennepepper er et svært sterkt krydder. Les mer her: Kajennepepper

Pin It on Pinterest

Share This