Copyright Coquere

Amish havregynspai smaker nydelig og er enkel å lage

 

Amish havregrynspai

Amish havregrynspai har sin opprinnelse fra det spesielle kristne bondesamfunnet Amish folket. Den ble i utgangspunktet laget i en periode hvor det var vanskelig å få tak i pekan- og valnøtter. Fyllet er utrolig enkelt å lage – det inneholder blant annet brunt sukker og havregryn. Sammen gir det en nydelig karamellisert smak. Servert varm og med is, er det enkelt å forstå hvorfor dette er blitt en populær pai langt utenfor Amish folkets grenser.

 

Ingredienser:

3 store egg
1,5 dl sukker
2,5 dl Demerara sukker
50 g smør (smeltet)
2 dl havregryn lettkokt
1,5 dl melk
2 ts vaniljesukker ekte

Butterdeig med egg – søt variant. Se egen oppskrift – Butterdeig
Du kan selvfølgelig ta en snarvei å kjøpe både ferdig butterdeig, men også ferdig paiform

 

Fremgangsmåte:
  1. Lag ferdig butterdeigen. La den hvile som beskrevet. Kjevle den så ut, løft paideigen over i formen. Bruke fingrene og trykk i pai form på 23-26 cm avhengig av kanthøyden på formen.
  2. Ta en passende stor bolle. Visp sammen egg og melk.
  3. Ha så i alle de andre ingrediensene. Miks godt sammen.
  4. Hell nå fyllet over i den ferdige paiformen.


Stekes:
Midt i ovn på 175 C. I ca. 40-45 minutter eller inntil paien er gjennomstekt.

Serveres: Lun med is.


Allergi:
Gluten og laktose. Gjøres enkelt både gluten og laktosefri ved å benytte glutenfritt mel, og laktosefri melk. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men for de som er spesielt sensible må man kjøpe spesial havregryn da produksjonsprosessen ikke garanterer sporstoffer fra andre mel. Lavt FODMAP dette forutsetter at man lager paideigen med speltmel og bytter ut melk med laktosefri kumelk.