Copyright Coquere

Brun saus – Copyright Coquere

Bruns saus her til stekt laks

Brun saus

Brun saus er en av de mest tradisjonelle sausene til kjøttkaker og stek. Det er likevel en saus som fint kan brukes til andre typer kjøtt. Prøv også brun saus til stekt laks eller ørret. Du vil bli overrasket over hvor godt den passer til den stekte fisken. Her har du en veldig enkel oppskrift som gir ca. 0,5 dl ferdig saus.

 

Ingredienser:

50 g smør
2 ss hvetemel eller speltmel

Alternativ 1
5 dl kjøttkraft eller buljong


Alternativt 2

½ kepaløk (gul vanlig – kan sløyfes)
3,5 dl kraft eller buljong
1,5 dl matfløte

Salt
Pepper

 

Brun saus fremgangsmåte:
Alternativ 1
  1. Smelt smøret i en kjele, og visp i litt og litt mel til en klumpefri røre.
  2. Stek til du får det gyllenbrun, visp jevnlig.
  3. Spe med kraften mens du hele tiden visper.
  4. Kok opp og la det koke en 3-4 minutter.
  5. Smak til med salt og pepper.

 

Alternativt 2
  1. Finhakk løken og ha den i smøret. Stek den blank og så i melet på samme måte som over.
  2. Spe med kraften og kok opp.
  3. Ha til slutt i fløten og gi det på nytt et oppkok. La det småkoke i en 2-3 minutter. Du kan også kombinere alternativ 1 og 2 ved å ha i løk og kun bruke kraft.

 

Tips: Dersom du ikke er fornøyd med brunfargen kan du jukse litt, og ha i sukkerkulør. Det er ingen skam i å fuske med litt sukkerkulør. Det var helt sikkert slik også din mor, eller bestemor fikk den fine fargen på den brune sausen sin.

Allergi: Ikke glutenfri. Da må du benytte glutenfritt mel. Laktosefri i første variant alternativ 1. Dersom du benytter variant 2, må du bruke laktosefri matfløte. Lavt FODMAP om du benytter speltmel eller glutenfritt mel. Du må også utelate løk.


Se flere oppskrifter på saus: Flere sauser

Les mer om saus og om de fem franske grunnsauser. Dette er espagnole sausen og er en av de fem (engelsk tekst): Sauce

Pin It on Pinterest

Share This